Egyéb lakberendezés sötétítő függöny

Milyen dekorfüggöny stílus illik az ablakomra?

Ne becsüljük alá az ablakok jelentőségét, különösen a függönyökét. Javíthatja, de meg is törheti egy szoba összképét. A függöny lágyságot ad a szobának és a legynagyobb textilfelületről lévén szó, a figyelmet is magára vonja. Anyagtól, mintától és színtől függetlenül van még néhány univerzális trükk, amivel az ablakakunk (és ezzel együtt az egész szoba) a csúcsformáját hozhatja.

window-infographic

Az optimális függönyhossz kiválasztása

A leghatásosabb a plafontól padlóig érő függöny, de nem mindig praktikus.

3 különböző hosszvariációt szoktunk javasolni:

– Párkány tetejéig érő – Ideális konyhába

– A párkány aljáig érő – gyerekszobába vagy radiátor fölé

– Padlóig érő – a függöny alja a padlót súrolja

A függöny teljes magassága attól is függ, hogy a karnisrúd milyen magasságban helyezkedik el.

diningroom12

Ahhoz, hogy az ablak és a szoba is nagyobbnak tűnjön, helyezzük a karnist közvetlenül a plafon alá. Ez a legjobban átlagos belmagasságú (kb. 270 cm) szobákban működik. Nagy belmagasságnál a plafontól padlóig érő függöny nagy súlyú és drága is lehet. Ebben az esetben a karnist inkább helyezzük az ablak fölé úgy, hogy kb. 300 cm-es függönymagasságot érhessünk el.

A karnisrúd optimális hossza

A karnis hoszának megválasztásánál azt kell figyelembe vennünk, hogy ha a függönyt elhúzzuk, az ablaknak a lehető legnagyobb része szabaddá váljon, ezáltal sok fény áramolhasson be a szobába.

anthroknockoffcurtains3

 

Válassz olyan karnisrudat, ami kb. 30 cm-el túllóg az ablakkereten mindkét irányba. Így ha a függönyöket elhúzzuk, azok inkább az ablakkeretet és a falat takarják, mint az ablakot. Ez a trükk arra is jó, hogy az ablakot szélesebbnek, ezáltal a szobát nagyobbanak láttassa.

Költségkímélő tippek széles abalakokhoz

Széles ablakokhoz, vagy egymás mellett szorosan elhelyezkedő ablaksor esetében alkalmazhatunk dekorsálakat mindkét oldalon. Az ablakokat nem sötétíthetjük el vele, viszont adnak egy kis lágyságot a szobának és szépen keretezik az ablakot, ami így már nem is tűnik olyan szélesnek.

masterdrapes3

Ha dekorsálat használunk adblakaink díszítésére, megspórolhatjuk a hosszú karnisrudat is, elég, ha két rövid rudat használunk az ablak két oldalán, ami az ablak szélétől 30 cm-re túlnyúlik.

Ha azt szeretnénk, hogy a függönyünk sötétítsen is, legalább a karnis kétszeres szélességét vegyük az anyagból. Széles abalak esetén szükség lehet a függönypanelek összetoldására, mivel a dekoranyagok általában 140 cm szélesek. Ez a varrás em látszik, mert a ráncolódás során elbújik, így a függöynünk esztétikus marad és egy mozdulattal kétoldalra húzható.

Webáruházunk tippje:

Egy oldalról behúzható sötétítő: Egy darab függönyt varrunk a választott anyagból. Elsősorban erkélyajtó + ablak kombináció esetén válasszuk ezt a megoldást, ekkor az erkélyajtóra egy hosszabb függöny, az ablakra egy kisebb függöny kerül, így a radiátor nem lesz kitakarva. Az ilyen esetekben Két különböző hosszúságú függönyt kell kosárba tennie.

Két oldalról behúzható sötétítő: Egy pár függönyt varrunk Önnek a választott anyagból, alapvetően ezt ajánljuk a kisebb ablakokhoz is, a két oldalra széthúzott függöny ugyanis optikailag szélesíti az ablakot, szélesebb karnisok esetén pedig könnyebben behúzható az ilyen függöny.

 A kicsi ablakokról egyszerűen

A kicsi ablakok esetében az egyszerű a nagyszerű. Helyezzünk fel egy árnyékolót, római rolót vagy rolettát. Ha inkább a függönyök adta lágyságnál maradnánk, használjunk vitrázs függönyt, vagy egy egyszerű egy oldalra húzható sötétítő függönyt, amit egy függöny elkötővel köthetünk oldalra.

Webáruházunk tippjei:

Dekorsál: A választott anyagból egy pár egyforma hosszúságú,
70 cm széles csíkot varrunk meg.

Felső drapéria: Ha van redőny az ablakon, akkor nem szükséges teljes ablakméretű sötétítőt varratni, egy elegáns dekorcsík vagy drapéria az ablak felső része fölött divatos külsőt adhat az ablakának. Elegendő hely (30-50 cm) szükséges az ablak fölött, ellenkező esetben gondot okozhat az ablakszárnyak nyitása.

Felső drapéria és dekorsál: Ha van redőnyünk, akkor nem szükséges teljes ablakméretű sötétítőt varratnunk, egy elegáns dekorcsík vagy drapéria az ablak felső része fölött, valamint két dekorsál divatos külsőt kölcsönöz az ablakának. Elegendő hely (30-50 cm) szükséges az ablak fölött, ellenkező esetben gondot okozhat az ablakszárnyak nyitása.

Felső drapéria és behúzható sötétítő: A választható legösszetettebb ablakdekorációs megoldás. Egy elegáns dekorcsík vagy drapéria az ablak felső része fölött, valamint két behúzható sötétítő divatos külsőt kölcsönöz az ablakának.

A dekoratív függönymegoldások a lakderendezők kedvencei, mert arra használhatják, hogy a szoba megjelenését lágyabbá tegyék, a szép kilátást kihangsúlyozzák, a szobát nagyobbnak láttassák. Attól függ, hogy mit akarunk elérni. Reméljük, hogy ezek a tippek az Ön ablakait is segítenek csinossá varázsolni!

About the author

admin