fényáteresztő függöny lakberendezés sötétítő függöny

Függöny a fűtőtest fölött

Ha van fűtőtest a lakásban, akkor az esetek többségében az bizony az ablak alatt van. Ami akkor okoz gondot, ha az ablakra függönyt szeretnénk tenni. Nyáron még csak-csak rendben van a dolog, főleg, ha a függöny a radiátor előtt van – legalább eltakarja. De mi a helyzet télen? Vagy rövid függönyt teszünk fel, vagy a hosszút mindenféle módszerekkel és eszközzel felkötjük, csipeszeljük, csomózzuk – hiszen egy sötétítő függöny például nagyon erősen lefogja a fűtőtest teljesítményét. Ennek eredménye képpen az év felében nem szép az ablak. Íme pár ötlet, hogyan hidalhatjuk át ezt a problémát:

Rögzített függöny panelek + fa rolók

Egy nagy méretű radiátortakaróval az útban a hagyományos földig érő függönyök alkalmazása nem lehetséges. Az egyik út az, hogy a földög érő függönyöket oldalra rögzítve tartjuk, mintegy díszítésként, nem elhúzható formában. Egy másik ablakdísz, mint itt a fa roló biztosítja a fényzárás és a diszkréció lehetőségét.

Roletta + mennyezeti sínes függöny

A roletta az a fajta árnyékoló, amit föl-le lehet húzni kiválóan alkalmazható fényszabályozásra a magánszféra feláldozása nélkül. Ahelyett, hogy hagyományos karnisokat használnánk, tegyük a függönyöket egy plafonon rögzített sínrendszerre. Ez jó megoldás lehet arra, hogy teljesen behúzható, fényzáró függönyt alkalmazzunk , ha egy nagy radiátor van az utunkban.

Padlóig érő függöny + roló

A hálószobában, ahol a magánszféra és a teljes éjszakai sötétség fontosabb, mint a fény szabályozása napközben, próbáljuk ki sa rolót blackout anyagból és rétegezzünk fölé egy padlóig érő dekorsálat.

Tipp: Helyezd a függönykarnist hosszabb tartóra.

A padlóig érő függönyöket egy kisebb radiátor elé feltehetjük és be is húzhatjuk egy olyan karnis alkalmazásával, ami eltartja a függönyt a faltól.

Szövött árnyékoló + padlóig érő függöny

Ez a kombináció akkor jó, ha befejezettebbnek tűnő megjelenésre vágyunk, pl. egy formális stílusú ebédlőben. Igazán nem számít, ha nem tudjuk behúzni a függönyt.

Gyerekszobai sötétítőkért katt a képre!

Rövid függöny

A rövid függönyök stílusa megosztó lehet – a legtöbb ember az ablakpárkányig érő hosszt részesíti előnyben. Általában hétköznapi helységekbe választjuk ezt a stílust, mint pl. a gyerekszoba.

Ha a szíved affelé húz, hogy a nappaliba is rövid függönyöket válassz, próbáld meg kerülni a nehéz anyagokat és az intenzív színeket, ami a figyelmet a himbálózó anyagra terelné.

Helyette világos színű természetes anyagú függyönt válassz, aminek szegélye a radiátor tetejénél ér véget.

Redőnyök, spaletták

A fa redőnyöknek nem kell ódivatúnak tűnniük. Fehér színben kalsszikus hatást keltenek és praktikusak is. Ha csak a felsé szárnyakat nyitod ki, úgy engedhetsz be fényt, hogy a magánszféra is megmaradjon. A spaletták magukban mutatnak a legjobban, de ha függönyt is szeretnél legjobb, ha fa árnyékolót választasz a műanyag helyett.

Római rolónak alkalmas anyagokért katt ide!

Római roló

A római roló olyan klasszikus megoldás, ami mindig működik. A fürdőben és a hálóban kifejezetten okos gondolat, ahol a legtöbb magánszférára van szükség. A konyhába is jól jöhet, ahol a függöny sokszor útban lehet főzéskor. A római roló elegánsan mutat padlóig érő drapériával is.

Többféle függöny egy helységben

Ha csak néhány ablak alatt van radiátor a szobában, alkalmazhatunk ablakonként eltérő függöynözési megoldásokat is. Rolókat használunk a radiátor felett, míg drapériákat az üvegajtón. Győződjünk meg róla, hogy a minták és a színek egymához illenek-e. Ha kétségeink vannak, maradjunk inkább a fehér és a neutrális színek mellet.

 

raffrolo-115

Lapfüggöny anyagok a Függönyfutárnál! Katt a képre!

Lapfüggöny:

Mostanában divatos az úgynevezett lapfüggöny is, ami kis csíkokból, sávokból álló feszített függönyt jelent. Szabadon mozgathatjuk, elhúzhatjuk egy mozgató szerkezet segítségével.

Panoráma függöny:

Különböző sítlusú panoráma függönyöket is vásárolhatunk, van ami direkt erre a célra készült modell, van amit több darabból szabnak az ablakra, mindenesetre fényáteresztő függöny esetében talán elegánsabb megodás a függöny felkötésnél.

nylon_fuggony_uj_ertelme

Panoráma függönyök a Függönyfutárnál! Katt a képre!

Kérj tanácsot a Függönyfutár szakértőitől, hogy megtaláld a Neked legjobban megfelelő megoldást!

About the author

Árvai Katalin