Vlies vagy papír tapéta? Melyiket válasszam?

Lotta - gyerekmintás papítapéta család
Lotta – gyerekmintás papítapéta család

Nagy tapéta választékkal találkozhat webáruházunkban, de hogyan döntheti el, hogy Önnek melyik fajta lenne a legalkalmasabb?
Az alábbi összehasonlítás a papír és a flies alapú tapétákat ismerteti meg:

Vlies tapéta

A vlies tapéta cellulóz és poliészter alapú nem szőtt textília, textilszálak és cellulóz keverékéből készül, különböző domború mintázatú (habosított) nyomott mintás felületekkel, ami utánozhatja a szövet, a halszálka stb. mintákat. Vízálló és kismértékben hőszigetelő hatású.

Rugalmas, erős anyag, ezért kisebb mozgások hatására nem reped el. Különösen ajánlott tetőtéri helyiségek tapétázására, ahol a gipszkartonon a mozgások miatt apró repedések keletkezhetnek. Igen strapabíró és kisebb repedések áthidalására alkalmas. Kismértékben gyúlékony és felhasználás közben is bőrbarát. A felrakásnál csak a falat kell a ragasztó anyaggal bekenni a tapétát nem. Ezek a tapéták általában festhetők.

Vlies hátoldalú, mosható habtapéta
Vlies hátoldalú, mosható habtapéta

 

Papír tapéta

A Papír tapéta általában olcsóbb, mint a vlies tapéta. A könnyű papír tapéta további előnye, hogy jobban tartja magát olyan felületeken, ahol a nehezebb tapétával problémánk akadhat. Másrészről viszonylag sok hátránya van. A papír tapéta a ragasztó felkenése után kissé összeugorhat, így ezzel a tapétázás során számolni kell. A ragasztót fel kel vinni a tapétára, majd várni kell néhány percet, míg kellőképpen át nem nedvesedik. Kiváltképp a vlies tapétához képest nehézkesebb vele a munka. Nem ajánlott nyirkos környezetbe és repedezett falra. Néha le lehet törölni nedves ronggyal, de semmiképpen sem szabad lemosni. Kopásállóságuk is lényegesen rosszabb, mint a többi anyag esetében. Ezek nyomott, dombornyomott vagy zúzott papírból készült tapéták. A legjobb minőségű papír tapéta a duplex tapétának nevezett kétrétegű dombornyomott falburkoló. A papír tapéták a nyers súlyuk alapján könnyű, közepes és nehéz tapétákra oszthatók.

Lotta - papírtapéta gyerekszobába
Lotta – papírtapéta gyerekszobába

Súly szerint
A mindennapi gyakorlati alkalmazásban a papírtapéták különféle változatai terjedtek el a legnagyobb arányban.
A papírtapétákat a négyzetmétersúlya szerint a követező csoportokra oszthatjuk:

–  könnyű papírtapéták: átlagos m2-súlya 75 – 100 g/m2,

–  középnehéz papírtapéták: átlagos m2-súlya 80 – 130 g/m2

–  nehéz papírtapéták: átlagos m2-súlya 130 – 180 g/m2

 ANYAGA, SZERKEZETI KIALAKÍTÁSA SZERINT 

A könnyű papírtapéták alapja egyrétegű papír. Felülete sima vagy kreppelt esetleg dombornyomott.

A könnyű papírtapéták a legolcsóbb tömegesen használt tapétaféleségek, bár felhasználásuk egyre inkább csökken. Ezek a papírkárpitok 0,1 – 0,3 mm átlagos vastagságú natúr vagy fehérített papírból készülnek.

Jellemzőjük:

–  a kis m2 súly,

–  a gyengébb papírminőség,

–  az aránylag gyors öregedés,

–  kisebb választék,

–  kisebb költség.

A kasírozott papírtapéta (középnehéz-, nehéz papírtapéták) két vagy több papírrétegből áll. A dupla papírréteg a mintát kihangsúlyozó dombornyomással készül. A minta plasztikus hatása a falon is tartósan megmarad.

A habrátétes tapétát kétrétegű alappapírra felhordott habosított műgyanta réteg (akrilhab) alkotja.
A vinyl-tapéta kétrétegű alappapírra készül műselyem (vinyl) fedőréteggel. A színoldal lehet nyomott, sima vagy dombormintás (habos). A vinyltapéták igen ellenálló, dörzsálló, könnyen tisztítható felülettel rendelkeznek.

RB_02480-R7_ret1
Fashion for walls – vlies tapéta család

A képtapéta (poszter)

Eredeti fénykép vagy grafika alapján készített, teljes falfelületet betöltő tapétakép, A lapokat, tapétacsíkokat pontosan egymás mellé illesztve alkotják a képeket. Rendszerint könnyű papírtapétából készül, ezért könnyen szakad, vagy nyúlik.

Penhouse - vlies poszter
Penhouse – vlies poszter

A bordűr (díszcsík)

Az egyes tapétatípusokhoz illeszkedve, különböző szélességekben és alapanyagból készül. Keskenyebb bordűr nyújtja a helységet, a szélesebb pedig összébb húzza a teret. Mintázata a klasszikustól a modernig sokféle lehet.

BRD070_s
Papír tapéta bordűr

 

A vlies és a papír tapéták összehasonlítása
A vlies és a papír tapéták összehasonlítása

Comments are closed.