fényáteresztő függöny lakberendezés sötétítő függöny tapéta

Lakberendezési stílusok 7. – A minimál

Ez a stílusirányzat egy életmódhoz köthető. A napközbeni sok feladat és sok inger után a városi ember arra vágyik, hogy tágas tér és kevés inger vegye körül. A minimál stílus pontosan ennek tesz eleget: a tér és a levegő után vágyódó ember otthonát teremti meg. Nagy rendezettség, ám minimális anyag- és dekoráció-felhasználás jellemzi. Minden szimmetrikusan és ritmikusan van elhelyezve. Egyszerű tereket és geometriai anyagokat használ fel. Az anyagot általában a minta nélküli, természetes formájában használja fel. A színek, ha vannak akkor csak leheletkönnyűek, nem rikítóak. Egyszerű, kocka alakú, de kiváló minőségű bútorokat használ. Fontos: térigényes stílus, ami igazi szépségét csak megfelelő hely esetén tudja megmutatni!

Anyagok tekintetében minőségi, igényes kárpitokat, kiegészítőket használ. Csak minimális dísztárgyat használhatunk. Az esztétikai élményt a formavilág ismétlésével lehet megteremteni, pl. több egyforma vázával. A régi tárgyak, relikviák rajongóinak nem ajánljuk ezt a stílust!

A minimál lakberendezési stílusban a bútorok egyszerűek, letisztult formavilágúak, minden díszítéstől, hivalkodástól mentesek, de mégis elegánsak. Színvilágát tekintve ez a stílus nem túl gazdag, leginkább a szürke, fekete és a fehér színeket alkalmazza, esetleg kiegészíti egy kis halványsárgával, bézzsel vagy olajzölddel. Egyszerre legfeljebb két kontrasztos színt használjunk, ha stílusban akarunk maradni. A tereket tágasan hagyja, sőt a legjobban nagy terekben lehet igazán jól érvényesíteni ezt a stílust. A nagyobb hangsúlyosabb bútorokat szimmetrikusan, egy meghatározott ritmusban kell elhelyezni, ezzel létrehozható az egyensúly, amely ennek a stílusnak az alapja.

A bőséges, természetes fény jelenléte nélkülözhetetlen a viszonylag szegényes színvilághoz.
Az elegendő fény még légiesebbé, hangsúlyossá és melegebbé teszi  a helyiséget.

Minimál stílushoz illő sötétítő függönyök a Függönyfutár kínálatából!
Kattints a képekre!

 

 

 

Minimál stílushoz illő fényáteresztő függönyök a Függönyfutár kínálatából! Kattints a képekre!

About the author

Árvai Katalin