lakberendezés pszichológia tapéta

Hogyan befolyásolja a tapétázás a térérzékelést?

Szeretné megtudni, melyik tapéta a legjobb választás?

Otthonát az ott lakók igényeit figyelembe véve kell dekorálni. A közmondás szerint: “Mutasd meg hogyan élsz, megmondom ki vagy!”

A tapéták széles választéka által otthona különösen dekoratív lehet. Megadhatja vele egy helység alaphangulatát. A tapéták nagyon divatosak az utóbbi években, a legkülönbözőbb speciális effektusokkal és mintákkal gyártják őket. Kihangsúlyozhatja a szoba egy vagy több falát egy kiemelő színnel, vagy választhat hangsúlyos mintát, csíkokat, virágokat vagy más alakzatot. A retró minták is megtalálták a helyüket a modern berendezésben. Egy kis nosztalgiát és melegséget hoznak a szobába.

Egy tapéta kiválasztásánál fontos figyelembe venni a meglévő bútorokat, fényforrásokat, ablakokat, tükröket és más fényforrásokat.

falak

A hangsúlyos fal kiválasztását döntően befolyásolja, hogy hogyan szeretnénk a szoba térérzékelését változtatni. Amint a példákon is látható, nagyon nagyok lehetnek a különbségek.

A hangsúlyos fal kiválasztása

1. A legtávolabbi fal: ideális hosszú, keskeny helységeknél, ha egy kicsit otthonosabbá akarjuk tenni. Kis szobánál nem jó ötlet!

2. A plafon tapétázásának is jó hatása lehet. A sötét színektől a belmagasságot alacsonyabbnak érezzük, ezáltal kényelmesebben érezzük megunkat benne.

3. Az oldalfalak kihangsúlyozása abban az esetben ajánlott, ha vizuálisan hosszabbnak akarjuk érzékeltetni a szobát. A csíkok még jobban felerősítik ezt a hatást. Ha két ellentétes falat tapétázunk be, a szoba szűknek fog tűnni.

Áruházunk keresője segít megtalálni a megfelelő tapétát. Bármilyen tulajdonságot kiválaszthat, legyen az szín, minta, stílus, vagy ha egy gyártó bizonyos termékét keresi, a bal oladali sávban megtalálhatja az Önnek megfelelőt.

A színek kiválasztása

A világos színektől a szoba optikailag nagyobbnak, a sötét színektől pedig kisebbnek tűnik.

Világos színek használatával több fény tükröződik vissza a falról, ezáltal a szoba világosabbnak és tágasabbnak tűnik. A pasztel színek nyugalmat és időtlenségek sugároznak.

Sötét színek
Egy sötét színű fal kiválóan alkalmas kontrasztok hangsúlyozására. Kombinálj világos színnel, de kerülje a a hideg fehéret, inkább tört fehéret vagy krémfehéret válasszon. Frissítse fel a szobát színes kiegészítőkkel. Túl sok sötét színtől a szoba sivár lesz, elveszik a fénye és a hangulata.

Melyik hangulatnak milyen színe van?

A sárgás bézs színek melegséget és optimizmust sugároznak.
A vörös, narancs és terrakotta nagy mennyiségű hő érzetét kelti. Ezeket a színeket gyakran sárga hangsúlyokkal kombinálják.
A barna a föld színe. Rengeteg színvariációra ad lehetőséget, sokmindenhez illik, mert semleges árnyalat.
A feltűnő mintákat legjobb semleges színnel kombinálni, mert szép kontrasztot ad. A legszebb kombinációk csak egy vagy két színt használnak.

Fehér alapon zöld,szürke színű levéémintás Vlies tapéta, Dieter Bohlen

Egy nagy, hangsúlyos motívum frisseséget hoz a berendezésbe, sokféleképpen díszítheti vele otthonát.

Arany fényű Vlies tapéta, La Veneziana

Az arany egy meleg szín, ami békét hoz otthonába.

 

Csokoládébarna alapon arany hullámmintás Vlies tapéta, La Veneziana

A sötét barna színű tapéta jól mutat élénk színű kiegészítőkkel.

Sötétkék alapon türkiz színű barokk virágmintás, vlies alapú, vinyl felületű tapéta

Egy sötét fal misztikus kék motívumokkal luxusérzetet hoz otthonába.

About the author

admin