Egyéb lakberendezés pszichológia

A színek hatása közérzetünkre

Színes párnák

Díszpárnák a szivárvány minden színében

Az ember és a színek
A színek számtalan módon vannak jelen az életünkben. Szabad szemmel legalább 2000 különbözõ árnyalatot vagyunk képesek érzékelni. Ha belépünk egy helyiségbe, rögtön a berendezés színkombinációját látjuk, a belsõ tér a megfelelõ színek összhangja által lesz teljes, mondhatni megadja az alaphangulatot. Mivel a világot leginkább a látásunkkal érzékeljük, a színek használatával jól ki tudjuk fejezni önmagunkat.

 1. Az egyes színek jelentése
 2. A színek és a Jin-Jang
 3. Melyik heyiségben milyen színt használjunk?

A színeket több csoportra oszthatjuk:

Alapszínek – piros, sárga, kék
Elsődelges kevert színek – két elsõdleges szín keveréke (pl.: narancsárga)
Másodlagos kevert színek – kettõ vagy több szín keveréke (pl. barna, türkizkék)
Meleg színek – piros, narancssárga, sárga, barna (tavasz, õsz évszaktípus)
Hideg színek – kék, zöld, skarlát (Tél, nyár évszaktípus)
Semleges színek – fehér, barna, bézs
Erõs színek – intenzív színek, melyek nincsenek fekete, fehér vagy egyéb színekkel felhígítva
Pasztell színek – fehérrel, feketével vagy egyéb színekkel hígított, világos színek

1. alapszínek, 2. elsődleges kevert színek, 3. másodlagos kevert színek

Erős színek

Pasztell színek

Hideg és meleg színek

Színek pszichológiája a lakásban

A színeknek nagyon fontos szerepük van életünkben, hiszen közvetlen hatással vannak közérzetünkre és hangulatunkra. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt színei és azok, amelyeket nem bír elviselni.

Az, hogy milyennek érzékelünk egyes színeket, sokmindentől függ:

 • például a színárnyalattól (erős vagy pasztell)
 • a fény fajtájától (nappali vagy mesterséges, intenzív vagy gyenge…) 
 • általános közérzetüntktől
  (nyugodtak vagyunk vagy stresszben élünk? Bal lábbal keltünk fel vagy teli vagyunk energiával?) 
 • életritmusunktól
  (társaságkedvelők vagyunk vagy inkább a nyugalmat szertjük? Koránkelők vagy éjjeli baglyok vagyunk?)
 • stb.

Az alapszínek hatása közérzetünkre:

Érdemes megvizsgálni egyes színek hatását, mert fontos lehet a lakásunk berendezése szempontjából is. Például közismert tény, hogy a kórházak falát fehérre vagy világos zöldre festik. De tudjuk, miért? Persze, biztos azért, mert ezek a színek a legolcsóbbak, ha a tisztaság miatt újra kell festeni. De lehet-e más oka is?
Vagy nézzünk be a hálószobánkba. Milyen színt látnánk ott legszívesebben? Élénk narancssárgát vagy esetleg egy pasztellzöldet? Miért érezzük megfelelõbbnek az egyik színt a másiknál?

Hubert2

Piros alapú színösszeállítás

Piros szín
A piros szín optimista, aktív tevékenységre serkentő, a forróság, mozgás, harc, szenvedélyes élet színe. A legemberibb kifejezőeszköz, extrovertált szín, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti, de a piros szín mellett nehezen marad közömbös.
A piros szín növeli az izomtónust, serkenti a pulzust, növeli a vérnyomást, az adrenalin-kiválasztást és a májműködést. Elmélyíti a lélegzést. Fejfájást is okozhat, használata nem javasolt gyorsan haragra gerjedő és érzelmileg nem stabil személyek esetében.

 

IMG_9780

Narancssárga alapú színösszeállítás

Narancssárga szín

A narancssárga szín sugárzó, fényes, a tűz és a nap melegségének színe. A napnyugtára vagy naplementére, az ízletes gyümölcsökre, mint a mandarin, narancs asszociál. Az indiánoknak a bátorságot és az áldozatkészséget jelképezi. Nem olyan agresszív és szenvedélyes, mint a piros, de kellemes, vidám érzelemserkentő szín, mely segít a fáradtság lekűzdésében. A felsorolt jellegzetességek miatt kiegészítő segítséget nyújt a depresszió gyógyításához. A narancssárga szín a melegség, nagylelkűség kifejezőeszköze, könnyed és játékos. Étvágygerjesztő és segítséget nyújt a reggeli felkeléshez.

Ez a szín gátolhatja az érzelmeket, bizonyos egyénekre viszont nyomasztóan hathat.

Twill Zoo3

Sárga alapú színösszeállítás

Sárga szín
A sárga a nap, a fény és az optimizmus színe, mely felfrissít, tevékenysérgre serkent és megfoszt a félelemtől. Megőrzi az éberséget, fokozza a koncentrációt, az alkotókészéget és bölcsességet jelképez. Ösztönzi a motorikát, fontos jellemzője a kommunikációs készség (a postaládák is gyakran sárga színűek). A falon vagy máshol a lakásban pozitívan hat a közérzetre. A sárga szín kitűnő hatással van a légzőszervekre, vérnyomásfokozó, serkenti a pulzust és gyorsabbá teszi a légzést. Kellemesen hat az idegrendszerre. A sárga szín leggyakoribb árnyalatai: zavaros sárga (nyugtató, gondolkodásra késztető), élénksárga (élénkség, merészség, felszabadultság), olívasárga (komor hangulat) és citromsárga (éberség, élénkség, fürgeség, tökélességre való törekvés).

 

IMG_9768

Zöld alapú színösszeállítás

Zöld szín
Az egészség színeként is emlegetik. Másrészt pedig a békesség, nyugalom, pihenés, elmélkedés színe. Szimbólikus jelentése kihat az ember hangulatára, megynyugtatja és ellazítja. Az egyensúly jelképe. Mivel nyugtató hatású, használata a fürdőszobában és a hálószobában a legmegfelelőbb; akár növényzet formájában is. A pirosal elletétes hatású; csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja az idegrendszert és a migrénes fejfájást, személyes egyensúlyt teremt, megszűnteti a kimerültséget és álmatlanságot, és tágítja a hajszálereket.

 

 

INDIGO MAIN.

Kék alapú színösszeállítás

Kék szín
A kék az alapszínek közé tartozik. Ezzel ellentétes a sárga szín, a zöld pedig köztes szín, mely egyesíti mindkettő tulajdonságát. A természetben megcsodálhatjuk a égszínkék égboltot, mely a vízben tükröződik. A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, hallhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociáció: derűs, friss, könnyed, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt …
A kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatólag hat, szellemi tevékenységre, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

Indigo lila

Lila alapú színösszeállítás

Lila szín
A lila a kék és a piros szín ötvözete. Minél többet keverünk hozzá az egyik vagy a másik színből, annál jellegzetesebb lilás árnyalatot kapunk, ezáltal pedig mindkét szín jellegzetes tulajdonságát – a békességet, eltávolodást, szellemiséget sugárzó kék színt…..valamint a piros szín által magában rejtett mozgás, szenvedély, életerő, energia… színét ötvözi. Mivel szélsőséges, egymástól eltérő alapszínek (forró, hideg), ezért némileg sejtelmesen hat.

Bambino

Fehér alapú színösszeállítás

Fehér szín
A fehér a világosság színe és mindhárom természetes szín: a sárga, a piros és a kék hullámzásának keveréke. A fehér színre általában pozitív a visszajelzésünk. Világosságot, szüzességet és tisztaságot, valamint egy új kezdetet, a születést jelképezi. Enyhén kékes árnyalatokkal vegyítve nagyon hidegnek hat. Az istenség, a tökéletesség, büszkeség, jóság és örökkévalóság szimbóluma is. A fehér lakás világos, tágasnak tűnik, de a túl sok fehérség sivár, steril és kórházi hatást kelt, ezért ajánlatos a fehér falakat díszíteni, poszterekkel vagy bekeretezett képekkel élethűbbé varázsolni.

Otthonunk helyiségeiben olyan színeket kell kombinálni, melyek tükrözik az ott lakók jellemét, hiszen íly módon biztosítunk egy olyan környezetet, amelyben kényelmesen és otthonosan fogjuk érezni magunk.

 

houTianA színek és a Jin-Jang elv
A két ellentétes életelv mindent átfog, ami az univerzumban található.

 

 

 

Janell

Jin hangulatú szoba

A Jin
Nőies, introvertált, passzív elv, amely az éjszakát, sötétséget és csendet képviseli. A kerek, hullámos alakok, pasztell árnyalatok, megnyugtató színek (kék, zöld, lila), puha anyagok (fa, kelme, valamint a tompított fény állnak közel hozzá.

A Jang

Férfias, exratvertált, tevékeny, mely a Napot nappalt, fényt és mozgást képviseli. Közel állnak hozzá a sima vonalak, szögletes alakok, az erős vagy világos színek (sárga, piros, narancssárga), a rideg és sima anyagok (kő, üveg, fém) valamint a túlsúlyban lévő erős fény. A jang típusú emberek dinamikusak, ambíciózusak és extravertáltak.

File

Jang hangulatú szoba

Szoros kapcsolatban állnak egymással:
a jin nélkül nincs jang és ez fordítva is érvényes. Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott, egymást kiegészítő kapcsolatuk legyen.
Ha Ön a jang típushoz tartozik, ügyeljen arra, hogy életében ne legyen túlsúlyban a jang, mert könnyen ingerültté és türelmetlenné válhat. Ezt úgy tudja kiküszöbölni, hogy abban a környezetben, ahol a legtöbb időt tölti, a jin színek, alakok és anyagok legyenek túlsúlyban.
Ha a jin típushoz tartozik, gondoskodjon róla, hogy ne váljon uralkodóva a jin, mivel ez közömbösséget és depressziót válthat ki. Környezetét úgy alakítsa ki, hogy ebben a jang érvényesüljön.

Jin és Jang a helyiségben
Általában az érvényes, hogy azok a helyiségek, amelyek inkább jang típusúak, tehát a több “akciót” sugalló helyiségek (konyha, gyerekszoba, nappali szoba), elviselnek több erős színt (pl. sárga, piros és narancssárga- az akció színei). Csak óvatosan: ezek a színek ne legyenek túlsúlyban. Nyugodt árnyalatokkal lehet őket csillapítani.
Azok a helyiségek, amelyek inkább jin típusúak, az ellazulás, nyugalom, pihenés helyiségei (hálószoba, fürdőszoba), legyenek mérsékeltebb, nem hivalkodó, nyugalmas színűek. A zöld szín nagyon kellemes, nyugtató hatású. Hálószobában és fürdőszobában használjuk. A hálószobában ne hivalkodó, hanem megnyugtató zöld árnyalat legyen. A kék szín is megfelelő a jin helyiségekbe. Ez békességet, befelé fordulást szimbolizál és nagyon kedvezően hat az alvásra.

 

Capri alaprajz2D

Tegyünk egy sétát a lakásban: 

Folyosó vagy előtér:
Ez a helyiség krónikus fényhiányban szenved. Itt nagyon jól jönnek a világos színek, mint a sárga, sárgásfehér, bézs vagy fehér.
Nappali szoba:
Erősebb pirosas vagy narancssárga árnyalatokat is elbír. Ügyelni kell arra, hogy ezek az erős színek ne váljanak uralkodóvá, mert nyugtalan légkört teremtenek a helyiségben. Az élénk színeket nyugodtabb, pasztell árnyalatokkal tehetjük mérsékeltté.
Konyha/étkező:
Az akció helyisége. Csak óvatosan: ebben a helyiségben a tűz az uralkodó (itt van elhelyezve a tűzhely), mely semmiféleképpen sem tűr el erős, kiegészítő piros árnyalatokat (pl. csempéket). Az erős energiájú tüzet sárga színnel csilapíthatjuk anélkül, hogy túlzottan megsemmisítenénk. A sárga szín optimista, alkotókészségre és szellemi munkára serkentő. Nyugodtan használhatjuk az ebédlőben vagy a dolgozószobában is.
Fürdőszoba:
Az a helyiség, ahol a nyugalomnak és az ellazulásnak kell érvényesülnie. Nagyon jól használható a megnyugtató zöld és a felszabadultság érzetét keltő kék szín. A pasztellkék, zöld szín, a sárga csempe, az erősebb színű szappan és törülköző elhelyezése mennyei nyugalmat sugároz a lakásban is.
Hálószoba:
Pihenésre használt helyiség. Itt a gyengéd zöld és kék szín uralkodjon. Egy kis tűzvarázs hangulathoz néhány erős piros kiegészítő kellékről is gondoskodhatunk.

A blogbejegyzésben látható képek termékei megvásárolhatók, érdeklődjön webáruházunk vevőszolgálatánál!

About the author

Árvai Katalin