Vinyl tapéták – moshatóság, strapabíróság

TAP00918_s
Webáruházunk vinyl tapéta kínálata

A vinyl falburkolatokról

Felületi tulajdonságaik miatt különösen strapabíróak, mosás- és tisztításállóak. A vinyltapétáknál papír szolgál a vinylréteg hordozójaként. Újabban vlies hordozójú vinyil is forgalomba került. A papír és a vinyl erősen kötődik egymáshoz. A színoldal nyomott, sima vagy dombornyomott. A vinyl tapéták tulajdonságaik szerint igen ellenálló, könnyen tisztítható felülettel rendelkeznek. Még az erős szennyeződések is viszonylag könnyen eltávolíthatóak róluk. A vinyl tapéták nehezen gyúlékonyak. Későbbi felújítás esetén lehúzhatók, vagyis a vinylfólia szárazon lehúzható és a visszamaradó papírréteg a következő tapétázáshoz makulatúraként szolgál. Ez természetesen csak abban az esetben áll fenn, amennyiben a gyártó által előírt tapétaragasztót és megfelelő technológiát alkalmaztuk. A vinyl tapétákra is érvényes az az alapelv, hogy az alapnak szilárdnak, tisztának, száraznak és simának kell lennie. A durva vakolattal ellátott felületeket jó minőségű kész glettanyaggal simítsuk.

Tapétázás módja

A vinyl tapétákat szivacsgumi hengerrel vagy tapétázó spatulával simítjuk fel. Minden vinyl tapétát a szélekhez illesztve ragasztunk. A légbuborékokat a felsimításnál a műanyag spatulával eleve elkerülhetjük. Azokat az átfedéses illesztéseket, ahol a papír hátoldal a vinyl színoldalra kerül, mint pl. belső és külső sarkoknál vagy ablakmélyedéseknél, tisztán diszperziós szélragasztóval a következőképpen kell felragasztani: először a ráhagyást kb. két centiméteren a belső sarok mögé vagy a külső sarkon átvezetve ragasztjuk. Erre a sarok köré felragasztott csíkra diszperziós ragasztót, úgynevezett szélragasztót hordunk fel a tubusból. Csak ezután tapétázzuk a következő csíkot átfedéssel. A ráhagyásra történő felsimítás előtt a felesleges tapétaragasztót a tapéta széléről a hüvelyk- és mutatóujjunkat végighúzva távolítjuk el a csík szélének hátoldaláról. A tisztán diszperziós ragasztóval történő ragasztás által az átfedés igen erősen tapad. A kipréselt ragasztófelesleget szivaccsal és tiszta vízzel azonnal alaposan el kell távolítani.

Ha a PVC tapéták erősebb vagy tartósabb nedvességnek vannak kitéve, mint pl. mosdókagylóknál, tusolóknál vagy fürdőkádaknál, a tapéta átmeneteket tartósan elasztikus fugázóval kell szigetelni. Szigetelés előtt ezeket a helyeket valamilyen tapadásfokozóval kell átkenni. Új tapétázás előtt a vinyl tapétát el kell távolítani. A vinylfólia a hordozópapírról bőrrétegként lehúzható. A falon szilárdan visszamaradó papírréteg makulatúraként szolgál a következő tapétázáshoz.

 

 

Comments are closed.