ágynemű Egyéb

Gyapjú ágyneműk – hogyan tisztítsuk?

gyapju-300x225
Sokak háztartásában megtalálható a gyapjú, de legtöbbünknek fogalma sincs róla, hogy kell kezelni, tisztítani ezt a kényes, de nagyon természetes, jó hőtartó anyagot. Sokszor tapasztaltam én is régebben a nálunk található gyapjú paplanon, hogy befilcesedett, a sok tárolástól poros szaga lett, de nem mertem mosni. Hogyan fogjak hozzá, ha nem szeretném hogy tönkremenjen?

A gyapjú ágynemű mosása

A gyapjú ágyneműt a  gyapjúviasz (lanolin) megvédi a szennyeződésektől, ezért elég 2-3 évente kimosni.
De vajon miért nem lehet gépben mosni?
A gyapjú nedvesség felvevő képessége páratlan, ezért olyan mértékben képes magába szívni a vizet, hogy akár tönkre is teheti a mosógépet.
Tény és való, van olyan mosógép, mely gyapjú programmal rendelkezik, azonban mi ennek ellenére sem ajánljuk a gépben való mosást. A gyapjú anyag nem szereti, ha sokáig áztatják, vagy centrifugázzák, ennek ugyanis filcesedés lesz a következménye.
Ugyanis hő vagy nedvesség hatására a gyapjú zsugorodik, ezért, ha hosszabb ideig mosószeres vízben áll a gyapjú ágynemű, akkor a dörzsölődés következtében a gyapjúszálak elhagyják helyüket, a pikkelyes szerkezetükből kifolyólag a szálak annyira egymáshoz tapadnak, hogy a gyapjú teljesen összeáll, nemezelődik (emiatt egyébként a használati értéke nem csökken, csak éppen a tapintása nem lesz olyan finom!).
A gyapjú ágyneműt tehát csak kézzel szabad mosni, kéz meleg, 25-35 fokos vízben, lanolint tartalmazó, gyapjú mosószer használatával.

Ha belerakja a vízbe, ne hagyja sokáig ázni, nyomkodja és forgassa meg. Ezután hideg vízzel öblítse le, miután pedig kivette, óvatosan simogassa ki a vizet belőle. A dörzsölés, csavarás az előbb említett okból nem tesz jót neki.
A szárítást szabad ég alatt árnyékos, levegős helyen végezze, ne tegye a gyapjú ágyneműt kályha vagy fűtőtest közelébe. Egyenletesen terhelve teregesse ki, nem ajánljuk a csipesszel való megfogatást, mert a gyapjú ettől megnyúlhat, a legjobb ha fregolira terítve szárítja.
Ha nagyon bepiszkolódik gyapjú ágyneműje, vagy csak nem akar a mosással bajlódni, érdemes elvinni egy tisztítóba, ahol kímélő, szakszerű vegytisztítást kap.

TEX0282_s

BIllerbeck Bambi gyapjú garnitúra

 

About the author

Árvai Katalin