Tapétázás előtt…mire figyeljek?

tapetas

Mérd fel pontosan mennyi tapétára van szükséged, mert kicsomagolt és megmaradt tekercseket nemveszik vissza az üzletben. Vizsgáld meg a tekercseket a felhasználás előtt! A tekercsek felbontása előtt győződj meg arról, hogy a tekercsek gyári száma azonos-e. Egy falra csak azonos gyártási számú tekercseket ragassz. Eltérő gyártási sorozatszámú tekercseket mindig saroknál váltva szomszédos falakra lehet feltenni, mivel így az eltérő fényviszonyok miatt az árnyalati eltérések nem látszódnak.

Feldarabolás előtt győződj meg arról, hogy színárnyalatuk azonos, a tekercsek között nincs színeltérés. Amennyiben ilyet észlelsz, jelezd a vésérlés helyén, mert ha nem teszed, később már nem reklamálhatsz.
Csak megfelelően előkészített falra tapétázz. Az alapnak tisztának, száraznak, egyenletesen szívóképesnek és simának, valamint szilárdnak kell lennie. A tapétázandó felületről a régi tapéta és festékmaradványokat el kell távolítani. Makulatúra papír használata feltétlen szükséges.

A ragasztandó csíkokat mindig ugyanabban az irányban kell letekercselni és levágni. Az előre elkészített jó minőségű ragasztót egyenletesen kenjük fel a csíkok hátoldalára. A csík hátoldalát 1/3-2/3 arányban visszahajtjuk, és lazán összetekerjük anélkül, hogy összegyűrődjön. A puhulási idő minőség és papírerősség szerint különböző. Ügyelj arra, hogy minden csík azonos ideig puhuljon.
A tapéták felrakásához hosszúszőrű tapétázó kefét használj. A felrakáskor látható hólyagosodás a száradás során (kb.24 óra) megszűnik. A szélek illesztésénél használhatsz  puha gumihengert. Az éles tárgyak használata a felületek sérülékenysége miatt kerülendő.
A csíkokat mindig szélt a szélhez illesztve tedd fel átfedés nélkül. A mintaillesztésre (rapport) a tapéta szélénél mindig figyelj oda. A fellépő ragasztófoltokat azonnal óvatosan, dörzsölés nélkül töröld le. A tapétázás alatt ügyelj az állandó hőmérsékletre és kerüld a huzatot.
Három csík felragasztása után vizsgáld meg a tapéta minőségét. Bármilyen hiba észlelése esetén hagyd abba a további munkát és reklamálj. A gyártók és a kereskedők semmilyen esetben nem vállalják  három csíkon túl a tapétázási költségek megtérítését. Őrizd meg a címkéket és mintadarabokat.

Comments are closed.