ágynemű paplan

A legjobb téli paplan a nyugodt alvásért

téli paplan

Minden évben eljön az idő, hogy előkerül egy vastagabb, téli paplan. Az is lehet egy megoldás, hogy a nyári takarónk fölé egy plusz rétegként plédet vagy ágytakarót terítünk. Ha nem szeretnénk a takarók összegabalyodásával bajlódni, bátran vásároljunk egy igazi téli paplant, a nyárit pedig tegyük el a következő szezonra.

A korábbi évszázadokban a vastag takarókat a hadseregnél használták a táborozások során. A hidegebb éjszakákon különösen sokat tud hozzátenni a kényelmünkhöz egy jó meleg téli paplan. Nem a takaró termeli a hőt, hanem a testünk, a takaró pedig védőrétegként szolgál.

A megfelelő téli paplan kiválasztása

A téli paplan súlyát vagy vastagságát g/m2-ben számolják. Ez arra utal, hogy mennyi töltőanyagot használnak a paplan töltésére egy m2 területen. Minél több a töltőanyag, annál magasabb ez a szám, tehát annál melegebb a paplan.
Webáruházunkban a 3-as és 4-es számmal jelölt paplanok a legvastagabbak.

Nem is gondolnánk, hogy a lágy, friss és ölelő paplanoknak milyen sok fajtája, minősége létezik. Az ágynemű borítása nem csak meleget ad, hanem dekoratív elemként is működik. Tehát mindenképp vásároljunk színben és minőségben is megfelelő ágyneműhuzatot is paplanunkhoz.
A Függönyfutár kínálatában sokféle ágyneműhuzatot találhatsz.

Egy paplan vásárlása több, mint a szín és méret kiválasztása. Mielőtt elbúcsúzunk a nyári takarónktól és átváltunk egy kényelmesebb, melegebb darabra, néhány kérdést meg kell válaszolnunk.

Az ideális alvás közbeni hőmérséklet

A szakértők ajánlása szerint se túl meleg, se túl hideg ne legyen. Az alvás közbeni ideális hőmérséklet 17 és 21 fok között van. Ha a hőmérséklet ez alá vagy e fölé megy, az kedvezőtlenül hat az alvásminőségünkre.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő téli paplan méretet?

A nekünk megfelelő téli paplan méretet mindenképpen a saját magasságunk és az ágyunk hossza alapján válasszuk meg.

Az elérhető méretek általában a következők:
Szimpla: 140X200 cm
Dupla: 220X200 cm

Töltőanyagok és fedőanyagok

Minden anyagnak megvan a maga előnye időjárástól függően. Azt az anyagot, ami nekünk a legjobb alvásminőséet biztosítja, leginkább tapasztalat útján tudjuk kiválasztani.

téli paplan

Naturtex, Szatén-pamut paplan, 140×200 cm

Pamut takarók
Ideális nyári, őszi és tavaszi hónapokra vagy azoknak, akik nem kedvelik a műszálat de allergiára hajlamosak. Magas nedvszívó képességének köszönhetően kiváló a forró nyári éjszakákra. Azoknak ajánljuk, akik hálószobájukban is a természetes anyagokat részesítik előnyben. Ideális termék lehet az érzékenyebb bőrűeknek is.

téli paplan

Naturtex, Szatén-gyapjú paplan, 140×200 cm, 1200g

Gyapjú takarók
A hűvösebb hónapokban használják elsősorban, hagyományosan jó hőérzetet biztosít. Kaphatók vastagabb, melegebb változatban, de vékonyabb kivitelben is, A természetes szálak jól lélegeznek.

téli paplan

Naturtex, Tulipán pehelypaplan, 140×200 cm, 400g

Toll és pehely paplanok
A természetes anyagú töltet jó hőtartó és légáteresztő, lényegesen tartósabb, mint a szintetikus társai. Kacsa vagy libapehelypől készülnek. Hátránya, hogy megtelepednek benne az atkák és a gombák, ami allergiás reakciókat válthat ki.

téli paplan

Naturtex, Família műszálas paplan, 140×200 cm, 1000g

Mikroszálas takarók
Hideg téli éjszakákon használatos, vastagságát g/m2-ben jelölik. Szintetikus rostszálakból készül, hőtartó, viszont megköti a port és már egy év alatt is sokat veszít a minőségéből.

A megfelelő méret és anyag kiválasztásán túl a különböző szövési technikákra is érdemes odafigyelni, mert súlyban és hőtartóságban sok különbség lehet emiatt.
Léteznek súlyos és meleg kötött takarók, vagy steppelt mintázatú paplanok, amiben nem csúszkál el a töltet olyan könnyen.
Bármilyen paplant választunk is, az a legfontosabb, hogy a testünk elég melegen legyen az éjszaka folyamán. Nem az ár, a tervezés vagy a márka számít, hanem a kényelem. Ki kell tapasztalni, hogy mitől lesz az éjszakánk nyugodt és kényelmes télen is.

Bátran látogass el webáruházunkba, ha minőségi téli paplanra vágysz!

About the author

Árvai Katalin