A függönyöknek szinte megszámlálhatatlan fazonja és stílusa létezik. Szerencsére kezd kiszorulni a lakásokból a szalagfüggöny, bár az utóbbi pár évben már egész keskeny és színes, sőt mintás lamellákból is lehetett válogatni. Ennek ellenére sem lett otthonos és barátságos.

A táblafüggönyök, más néven vitrázsok továbbra is népszerűek maradtak. Különösen konyhákban terjedtek el. Lehetnek egy rúdon elhelyezett, ejtett redőzésűek, vagy két rúdra feszítettek is. Az ablak belső keretére erősített vitrázsrúd tartja, és leginkább a betekintést akadályozza. Sötétítésre nem alkalmas, de más típusokkal kombinálható. A különleges formájú, igen látványos függönyrolók vízszintes hólokba lapolva mozgathatók. Dekorációs célra és sötétítésre is alkalmasak, anyagválasztástól függően. Készülnek nád-, bambusz- és papírszövetből is a hagyományos textileken kívül. Sokféle stílusú belső térhez alkalmazhatók.

A fényáteresztő (sztór) függönyök nagy felületeket takarnak, ezért az anyagminőség, szín és mintázat erőteljes hatással bír. Sok anyagra van szükség az elkészítésükhöz. Általában 2-3-szoros mennyiség biztosítja az összehúzás utáni szép látványt. A rövid függöny soha nem elegáns.

Az összehúzó zsinór mintája befolyásolja az anyag esését. Lehet egyszerű ráncolású, lapos hálózású, darázsolt, plisszírozott, csoportosan sűrített is. Ezt a felül kialakult mintázatot és a szép esést fokozza a függöny aljában ma már legtöbbször gyárilag elhelyezett ólomzsinór. A függönyszélek aljára kis zsebeket varrnak, ahová ólomsúly kerül, így az szépen befordul és függőlegesen áll.

A sötétítő függönyök széthúzott állapotban ugyanezt a látványt nyújtják, mint az oldalszárnyak vagy más néven dekorfüggönyök. Egyszerű függőleges helyzetben vagy oldalra kikötve is használhatjuk őket. Ha a belmagasság és nyílászárók nyitási módja lehetővé teszi, használhatunk díszítőelemkéntdrapériát. Formája a berendezés stílusához illeszkedve lehet húzott és íves formájú, esetleg feszített, szimmetrikus és aszimmetrikus, de vízszintesen redőzött is. Díszítésükhöz bátran használhatunk szegőzést, bornis, bojtos díszítést és zsinórbevarrást.

A lakáson belüli térhatárolásra használt függönyök a portier függönyök. Ezek főleg díszítő funkciót töltenek be és nemcsak textilből, hanem térplasztika-jellegű anyagból, gyöngyből, pálcikából, golyókból is készülhetnek.

Sokak számára megoldást nyújtanak a teljes sötétítéshez az úgynevezett blackout anyagok, amelyek szövésmódjuk miatt egyáltalán nem engednek át fényt. Ezek nem olcsó textilek. Ugyanerre a célra bélelt vagy kétrétegű függönyt is használhatunk. Ezzel a technikával más hatást is elérhetünk. Ha barack- vagy rózsaszínű a bélés, akkor a nem jó fekvésű, kevés napfényt kapó szobák is derűssé válhatnak a függönyön áthatoló fény hatására.

Takarók, párnák, terítők, lámpaernyők és falvédők nélkül nem lehet teljes a textilezés. Az erőteljes, nagy felülettel jelenlévő függönyök mellett méretben eltörpülnek a kiegészítők, mégis ezek együttes jelenléte teszi fel a koronát a dekorációra. Leggyakrabban ágytakarókkal és párnákkal egészítjük ki a textilezést.

Ha már a tervezésnél gondolunk rá, ajánlatos egy anyagcsaládot választani. Az azonos minőségű, egyszínű és többféle mintájú anyagok együttese harmonikus képet biztosít. Persze nagy odafigyeléssel különböző textilekből is összeválogatható minden, ami jól illik egymáshoz. Ágytakarókat vásárolhatunk készen, de varrathatunk is. Ezek belső fríz-béléssel készülnek, és bár puhák, jó tartásuk van. A szegélyezésük megegyezhet a függönyével és a párnáéval. Ha ügyesek vagyunk, saját kezűleg is elkészíthetjük ezeket. Sok hasznos jó tanácsot tartalmazó könyv kapható segítségként. Az igazán türelmesek még patchwork-varrással is megpróbálkozhatnak. Hiszen nagy örömet jelent a családnak és saját magunknak is, ha alkotó munkánk eredményeként szebbé válik környezetünk.

Forrás: Draveczki Julianna, ezermester.hu